Brevet till kungen av Tonke Dragt

publicerat i Allmänt, Läst 2020;

Titel: Brevet till kungen
Serie: #1
Författare: Tonke Dragt
Förlag: Tukan Förlag
ISBN: 9789177836568
Läsålder: 9-12
Antal sidor: 475
Utgivning: 2019-05-15

Handling: Sextonåriga Tiuri är instängd i stadens katedral för att vaka. Han har sällskap av en grupp äldre pojkar, men de får inte tala med varandra. Sådan är traditionen natten innan man dubbas till kungens riddare. Men mitt i natten hör Tiuri en knackning på porten och en desperat vädjan. Ett brev måste levereras till kung Unauwen i landet på andra sidan den höga bergen. Tiuri bryter mot alla regler och lämnar kyrkan. Han ger sig av på en farlig färd som tar honom genom mörka, hotfulla skogar, över förrädiska floder och till slott där ondskan härskar. Tiuri vet inte vad som står i brevet, men inser snart att han har fiender som är beredda att döda honom för att få tag på det. Han kan inte lita på någon och inte avslöja vem han är, ändå lyckas han finna många vänner på sin strapatsrika färd.

Kommentar/Tankar: Just början av boken förklarar översiktligt hur Tiuris värld fungerar och riddarskapets status. Detta älskar jag, för att komma in i en berättelse och känna att man går runt i en dimma och lista ut allt och inget, är något energitagande enligt mig. Men jag fick ändå gå runt i en dimma, för strax därpå blir man introducerad till Tiuri, hjälten i denna äventyrliga och spännande berättelse. Tiuri ska snart dubbas till riddare, men det finns vissa regler och en av dem är att inte lämna kyrkan förrän på morgondagen, när kungen kommer och ska dubba killarna. Men Tiuri, som är både ädlig och snäll, hör ropen på hjälp och drar ut för att se vem som knackar på hos dem stackars unga killarna i kyrkan och snart har han hamnat i ett farligt uppdrag.

Uppdraget från gubben var att hitta en man på en travern en bit bort, men en häst har han inte, så Tiuri lånar en och bli stämplad tjuv. Han får inte säga vem han är för det fick han inte av gubben som knackade, det skulle förstöra det hemliga uppdraget. Men mannen som Tiuri skulle hitta var inte där, och när han väl infann honom behövde han själv ta på hans uppdrga, vilket var att lämna ett brev till kungen Unauwen.

Ja ni hör ju, ett uppdrag svårt som tusan, och alla hindren bara blir större och svårare på grund av att allt ska vara hemligt. Under denna berättelse började jag nästan riva sidorna av frustation. Tiuri försöker verkligen, men skit händer och svårt blir det oavsett hur mycket Tiuri försöker. Dock går det något bättre när han träffar Piak som blir hans följeslagare, men ack hinder sker även efter bergen.
I stora drag gillade jag ändå karaktärerna, men det var mycket drama, mycket skit som hände hjältarna och även om jag gillar hinder så gillar jag nog inte så mycket hinder. Det ska gå att lösa hindrena i min smak, men ack det gick ju inte för Tirui, ärlighet kunde förstöra allt, och då blir det svårt att lösa missförstånden...

Betyg: 4/5 💛

 

Taggar: Läs ex., Recension, Tonke Dragt;

Kommentera inlägget här :